Nazovite nas!

01 303 2109

Prijavi se
You are here: Home Vijesti Okrugli stol na temu dizala

SPONZORI

Baner

PARTNER U PROJEKTU

Baner

PDF 

OKRUGLI STOL NA TEMU DIZALA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U Komori Zagreb je 4. travnja održan Okrugli stol na temu dizala koji je organizirala Hrvatska udruga za dizala u suradnji s Komorom Zagreb. Obzirom da se očekuje ugradnja velikog broja dizala u RH sufinanciranih sredstvima EU, Predsjednik Koordinacijskog odbora HP i HT umirovljenika Želimir Manenica, kao idejni začetnik Projekta „Dostupnost do stana“, je informirao skup o poduzetim aktivnostima. MRREF pregovara se EU komisijom o rebalansu OP za postojeće operativno razdoblje o prenamjeni dijela neutrošenih sredstava za ugradnju dizala, dok se glavnina realizacije očekuje u novom operativnom razdoblju od 2021. g.

U slučajevima ugradnje dizala unutar stubišta, u pravilu će se izrađivati metalna konstrukcija voznog okna. Do sada se odabir profila i način učvršćenja za objekt uglavnom radio iskustveno, a radi se području reguliranom tehničkim propisima. Profesor Milan Kostelac sa FSB-a je naglasio važnost pridržavanja propisa i normi kod projektiranja i ugradnje metalnih konstrukcija voznog okna s ciljem podizanja nivoa kvalitete i pouzdanosti.

Predsjednik HUZOP-a, gospodin Milan Carević, je pomogao pri tumačenju Pravilnika o otpornosti na požar i drugim zahtjevima koje građevine moraju zadovoljiti u slučaju požara. Osnovno pitanje je da li je nužno predvidjeti EI vrata, koja su puno skuplja od običnih vrata dizala. Zaključeno je se da u suradnji relevantnih institucija (HGK, HUZOP, HUDIZ, MINGO, MUP) može doći do kompromisnih rješenja koja bi zadovoljila propise o zaštiti od požara, a istovremeno omogućila jeftinija rješenja kod projektiranja i ugradnje dizala u postojeće objekte.

Mirta Pokrščanski Landeka iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta je najavila pokretanje procedure Izmjena i dopuna Pravilnika o sigurnosti dizala u uporabi, zbog uočenih grešaka.

Prisutnima je data obavijest o mogućnosti organiziranog posjeta Sajmu Interlift Augsburg, listopad 2019. Radi se anketa zainteresiranosti, a za Sajam je predviđeno sufinanciranje HGK u dijelu troškova.

Zaključno, data je informacija o održavanju 1. međunarodne konferencije o dizalima pod nazivom Seelift 2019., koja će se održati u Ohridu, 10. – 12. lipnja 2019.